Húsvét előfoglalás 2020.03.02- ig történő foglalás esetén 15 % kedvezmény!
Húsvét előfoglalás 2020.03.02- ig történő foglalás esetén 15 % kedvezmény!
Foglaljon most!
 Pünkösdi frissítő wellness  - előfoglalás 2020.04.19- ig 15% kedvezmény!
Pünkösdi frissítő wellness - előfoglalás 2020.04.19- ig 15% kedvezmény!
Ünnepi hétvége
Extra kedvezményes tavaszi ajánlat nyugdíjasok részére - 25 % kedvezménnyel
Extra kedvezményes tavaszi ajánlat nyugdíjasok részére - 25 % kedvezménnyel
Pihenés, gyógyulás. A pihenés az egészséges életmód elengedhetetlen része.
Tavaszi frissítő napok - előfoglalás 2020.03.01- ig! Akár 20% kedvezmény!
Tavaszi frissítő napok - előfoglalás 2020.03.01- ig! Akár 20% kedvezmény!
Tavaszi wellness
Gyógykezelések Új vizsgálati lehetőségeink!

Gasztroszkópia (gyomortükrözés)


A gasztroszkópia olyan vizsgálat, amely során a gyomor-bél rendszer felső szakaszát, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területét vizsgálják. A gasztroszkópia kettős célt szolgál:
látható teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatók bizonyos polipok, lehetőség van szövettani mintavételre, biopsziára is.

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az éhgyomorra érkező beteg torkát érzéstelenítjük, szükséges esetén nyugtató is adható. Amint a páciens bal oldalfekvésben elhelyezkedett, az endoszkóp csövét szájon át juttatják a nyelőcsövébe, majd a gyomrába. Az 5-15 perces vizsgálat során a szakember endoszkópot (egy vékony, rugalmas csövet) juttat a szájon át vizsgált területre. A cső a légzést nem befolyásolja. A megfigyelés során levegőt fújnak be az endoszkópon keresztül, így a kitágult térben jobban láthatóvá válnak a szervek. Emiatt böfögés is jelentkezhet. Az eszköz segítségével képernyőre is kivetíthető a vizsgált bélszakasz képe.  

Tudnivalók a vizsgálat előtt

Célszerű a vizsgálat előtti napon éjfél után már nem étkezni. Ha a vizsgálat délután történik, akkor délelőtt lehet tiszta vizet inni, de a cél az, hogy a vizsgálat előtt 6 órával se étel, se ital ne legyen a gyomorban. Hasznos a korábbi – tárgyhoz kapcsolódó – leleteket bemutatni az orvosnak.

Tudnivalók a vizsgálat után

A vizsgálat eredményeiről még aznap tájékoztatjuk. Ha szöveti mintavétel (biopszia) is történt, annak eredménye megközelítőleg két hét múlva érkezik meg. Ha nyugtató injekciót kapott, aznap járművet nem szabad vezetnie. Helyi érzéstelenítés esetén a vizsgálat után még egy órán át nem javasolt étkeznie. Ha görcs, hányás, láz vagy fekete széklet jelentkezne, azt személyesen jelezze mihamarabb az orvosának.

 Kolonoszkópia

A kolonoszkópia olyan vizsgálat, amely a vastagbél területén jelentkező problémák felismerésére, esetleg azok kezelésére is alkalmas – a gasztroszkópiához hasonlatosan (lásd ott). Kolonoszkópia előtt általában izomba injektált kétféle fájdalomcsillapító, nyugtató adható (bár a legalsó szakasz vizsgálatakor ez el is hagyható), maga a vizsgálat bal oldalfekvésben történik. Az endoszkóp csövét a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe egyidejű levegő befúvással, ami nyomó érzést, görcsöt okozhat a hasban. A fájdalmat jelezni kell az orvosnak! Az eszköz ez esetben is láthatóvá teszi a bélszakasz képét, amelyről állókép is készíthető.

Tudnivalók a vizsgálat előtt

A sikeres vizsgálat feltétele a vastagbél tisztasága, így az előkészítés elengedhetetlen része a folyamatnak – amiről feltétlenül konzultálni kell az orvossal. Ha ő másképp nem rendeli, akkor a vizsgálat tervezett ideje előtt két nappal csak pépes ételt szabad fogyasztani, ami mellett nagy mennyiségű folyadékot szükséges inni (akár szűrt húslevest, teát, édesített italt). A vizsgálat előtt egy nappal bőségesen igyon folyadékot, majd délután vegyen be hashajtót (amit orvosa ajánl). A vizsgálat időpontja előtt 5-6 órával ismételt hashajtó bevétele szükséges bőséges folyadékkal. Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor a hashajtást beöntéssel is ki lehet/kell egészíteni. A fentiek betartásával a vastagbél nagy valószínűséggel kitisztul.

Tudnivalók a vizsgálat után

A vizsgálat után ajánlatos egy ideig pihenni, ha nyugtatót is kapott, fontos kerülnie a vezetést! A vizsgálat eredményeiről még aznap tájékoztatják. Ha szöveti mintavétel (biopszia) is történt, annak eredménye megközelítőleg két hét múlva érkezik meg. Ha hasi fájdalom, láz vagy vérzés a jelentkezne végbélből, azt személyesen jelezze mihamarabb az orvosának!

Gasztroszkópia/kolonoszkópia előtt tájékoztassa orvosát:

  • az esetleges gyógyszerallergiáról,
  • a rendszeresen szedett gyógyszerekről (főleg, ha azok befolyásolják a véralvadást, illetve ízületi gyulladáscsökkentő szerek),
  • a vérzékenységről,
  • az esetleges szívritmus szabályzóról,
  • a fennálló terhességről,
  • a szív – vagy tüdőbetegségéről,
  • a fertőző betegségéről (TBC, májgyulladás, stb.),
  • egyéb, említésre méltó betegségéről.

A vizsgálatokra időpontot akár egy héten belül is biztosítani tudunk!

 

Név
Email
| Adatvédelmi nyilatkozat