Húsvét előfoglalás 2020.03.02- ig történő foglalás esetén 15 % kedvezmény!
Húsvét előfoglalás 2020.03.02- ig történő foglalás esetén 15 % kedvezmény!
Foglaljon most!
 Pünkösdi frissítő wellness  - előfoglalás 2020.04.19- ig 15% kedvezmény!
Pünkösdi frissítő wellness - előfoglalás 2020.04.19- ig 15% kedvezmény!
Ünnepi hétvége
Extra kedvezményes tavaszi ajánlat nyugdíjasok részére - 25 % kedvezménnyel
Extra kedvezményes tavaszi ajánlat nyugdíjasok részére - 25 % kedvezménnyel
Pihenés, gyógyulás. A pihenés az egészséges életmód elengedhetetlen része.
Tavaszi frissítő napok - előfoglalás 2020.03.01- ig! Akár 20% kedvezmény!
Tavaszi frissítő napok - előfoglalás 2020.03.01- ig! Akár 20% kedvezmény!
Tavaszi wellness
Gyógykezelések Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

A gasztroenterológia a belgyógyászat egyik ága. A szakterület a gyomor-, bél-, máj-, epe- és hasnyálmirigy-problémákat, valamint egyéb emésztési gondokat kezeli. A vizsgálatok elsődleges célja, hogy megelőzze, illetve korai stádiumban felfedezze a betegségeket, így sokkal jobb esélyeket biztosítson a gyógyulásra. A vizsgálatok alatt a részletes kikérdezés után sor kerülhet laboratóriumi (vér, vizelet, széklet) vizsgálatokra, hasi ultrahang vizsgálatra, gyomor- és béltükrözésre, valamint minden egyéb gyomor-bél rendszeri betegség vizsgálatára, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb kezeléseket.

 

Problémák, amelyekkel érdemes gasztroenterológushoz fordulni:

  • székelési szokások megváltozása
  • véres széklet
  • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Chron-betegség)
  • nyelőcső, gyomor és nyombél betegségek (pl.: reflux, fekély)
  • emésztési problémák
  • egyéb gyomor – és bélrendszeri betegségek (pl.:liszt-, tejcukorérzékenység)

Napjaink népbetegsége a vastagbél daganat. Évente mintegy 5000 beteg hal meg vastag- és végbélrák miatt. Mint minden daganatos megbetegedés esetében, a tumor minél korábbi felfedezése nyújtja a legjobb esélyt a betegnek a gyógyulásra.

A vastagbélrák 95%-ban jóindulatú daganat, úgynevezett bélpolip elfajulásából alakul ki. A kicsi bélpolipok kialakulásától a rák kialakulásáig körülbelül 3-5 év telik el. Ez a két körülmény elméletileg lehetővé tenné, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal a vastagbélrákok nagy részét megelőzzük vagy a már kifejlődött rákos megbetegedést korai stádiumban ismerjük fel.

A vastag- és végbélrák megelőzésének három legfontosabb eszköze az orvosi vizsgálat során évente egyszer a végbél ujjal történő áttapintása, a székletben a rejtett vérzés laboratóriumi vizsgálata, valamint a vastagbéltükrözés.

Vizsgálatok

·         Részletes egyéni és családi kórelőzmény

·         Fizikális vizsgálatok

·         Széleskörű labor és eszközös vizsgálatok

·         Gasztroszkópia (gyomortükrözés)

·         Kolonoszkópia (vastagbél tükrözés)

·         Hasi ultrahang és szükség esetén további képalkotó eljárások

·         Széklet immun vér teszt rejtett vérzés kimutatására (vastag- és végbélrákok szűrése)

A széklet vér teszt elvégzése évente ajánlott, még annak ismeretében is, hogy bizonyítottan vastagbélrákos betegek esetében sem mindig pozitív. Amennyiben a teszt pozitív eredményű, a végbélnyílás szabad szemmel, illetve a végbél ujjal történő gondos vizsgálata kötelező. Ha a betegnek nincsenek nyelőcső- vagy gyomorbetegség gyanúját keltő panaszai, ezt követően mindenképp a vastagbéltükrözés elvégzése ajánlott. A betegek idegenkednek ettől a vizsgálattól, részben rosszul értelmezett szeméremérzés, részben a vizsgálattal járó fájdalom miatt.

A vastagbéltükrözés gyakorlott orvos és asszisztens kezében elviselhető fájdalommal jár és segítségével a vastag- és végbélrák, valamint a rákmegelőző állapotot jelentő polipok nagy biztonsággal felfedezhetők, utóbbiak a vizsgálat során eltávolíthatók.

A vastagbéltükrözés ilyen módon annyira hatékony a vastag- és végbélrákok megelőzésében, illetve korai stádiumban történő felfedezésében, hogy a szakmai ajánlások 50 év felett 5-10 évente történő elvégzését javasolják, még negatív széklet vér teszt esetén is.

Összegzés

Az eredmények kiértékelés után szakorvosunk felállítja a diagnózist, melyet megbeszél a pácienssel, és ennek megfelelő kezelést javasol. Gondozás esetén megbeszéli a pácienssel a szükséges kontroll vizsgálatokat.

Új vizsgálati lehetőségeink!

Név
Email
| Adatvédelmi nyilatkozat