Hírek A Természet Napja

 

Magyar Természet Napja a Vízi Sétányon

Ünnepeljük együtt legifjabb jeles napunkat! Csodálja meg a Tisza-tó élővilágát

a Magyar Természet Napján.

Május 22-én ünnepeljük a Biodiverzitás Világnapját és legifjabb jeles napunkat a Magyar Természet Napját.

A Biodiverzitás Világnapja

A biodiverzitás, ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, a biológiai sokféleséget jelenti, más szóval az élet sokszínűségét. Azonban ennél jóval többről van szó. Mindannyiunk életének egyik nagyon fontos alapköve azáltal, hogy jelentős részét képezi a bioszféra szolgáltatásoknak, melyek nélkül az élet nem is létezhetne ezen a bolygón. Ám sajnos ez a sokféleség mára már igen nagy veszélybe került így ez a nap igyekszik felhívni figyelmünket a veszélyeztető tényezőkre is. Ezért jött létre 1997-ben ez a jeles nap, Edward O. Wilson kezdeményezésére, majd az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította május 22-ét a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. A dátum választása is indokolt volt, ugyanis 1992-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ a Biológiai Sokféleség Egyezményt, mely céljául azt tűzte ki, hogy 2010-re világszerte mérsékli a biodiverzitás csökkenését. Hazánkban először 2005-ben tartották meg a Biodiverzitás Világnapját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. 

 

A Magyar Természet Napja

“Sok jeles nap van már világszerte, amely a Föld értékeire hívja fel a figyelmet. Rajtunk a sor, hogy mi magyarok is kiálljunk azért, ami fontos nekünk.”

A Magyar Természet Napja hazánk legifjabb természetvédelmi témájú jeles napja, melynek létrejötte a WWF Magyarországnak, a Magyar Természetvédők Szövetségének és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek köszönhető. A három szervezet 2014-ben aláírásgyűjtésbe kezdett a hazai természetvédelem megerősítése érdekében, melynek célja a figyelem ráirányítása volt természeti értékeinkre és erőforrásaink fontosságára. Jól mutatja, hogy mennyire elkötelezettek és mennyire fontosnak tartják a magyar emberek természeti környezetü és értékeik védelmét, hogy már a kezdeteknél 15000 embert mozgatott meg a kezdeményezés. Az első Magyar Természet Napját a Biodiverzitás Világnapjával egy napon, május 22-én tartották meg először 2015-ben, a Margit-szigeten. Reméljük idén a résztvevők száma jócskán gyarapodni fog. Ennek érdekében 2016-ban a Tisza-tavi Vízi Sétányon mi is megtartjuk ezt a jeles napot, mellyel szeretnénk felhívni a figyelmet természeti értékeink sokszínűségére és védelmének fontosságára, melyet a Tisza-tó varázslatos élővilágán keresztül szeretnénk a nagyközönség elé tárni.

 

Forrás: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/vizisetany/610/magyar-termeszet-napja-a-vizi-setanyon

Név
Email
| Adatvédelmi nyilatkozat